Donaimare Arriba Conèixer la fertilitat FORUM Embaràs Parts postpart Alletament Massatge infantil comentaris Galeria de fotografíes Miscel·lània

 

Aquest lloc es va actualitzar per últim cop el 20 de May de 2009

GAMMA - FOTOS

 

 

Grup d'ajuda mútua de mares alletants

mare meva/gamma

(Grup de suport a la lactància materna)

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grup GAMMA:

Antigament, l’experiència de la lactància materna es transmetia de mares a filles com un fet natural. A partir de començaments d’aquest segle, la incorporació de la dona al món del treball i l’extensió de l’ús de llets de fórmula, va trencar aquesta tradició.

Els grups d’autoajuda apareixen per cobrir aquesta mancança, conscients que, cada cop més, les dones desitgem tornar a les pràctiques naturals d’alletament dels nostres infants.

Al 1993 es va crear a Vilafranca del Penedès el grup GAMMA (Grup d’ajuda mútua de Mares Alletants), de caràcter voluntari i sense ànim de lucre. Al 1997 van començar a fer-se reunions, també a Sant Sadurní d'Anoia, Sitges, Sant Pere de Ribes i Arcalís (Pallars Sobirà).

Les dones del grup oferim els nostres coneixements, fruit de l'experiència personal i de cursos de formació patrocinats per l’ACPAM (Associació Catalana Pro Alletament Matern), FEDECATA (Federació Catalana de grups de suport a l'alletament matern) i UNICEF per a que el període de la lactància sigui plenament satisfactori.

Som un grup obert a tothom que en vulguin formar part i, així, compartir i aportar les seves experiències amb nosaltres. Ens reunim amb el propòsit que el grup sigui un lloc on trobar comprensió, suport i ajuda amb dones que també son mares.

Una decisió important:

Criar a un nadó amb llet materna o amb llet artificial hauria de ser una decisió fruit de la reflexió de la parella. Sens dubte, els professionals et poden ajudar a ampliar la informació que necessites per decidir-te i nosaltres sempre estarem a la teva disposició. Però hi penseu que ha de ser una decisió presa lliurement i no motivada per  falses mites que existeixen sobre l’alletament matern. Pregunteu allò que us neguitegi.

                Quasi bé totes les mares, de forma natural, comencen a alletar als seus fills. Però si sorgeix un petit problema, tenim un substitut que pensem serà la solució i farà que el nostre fill no passi gana. Sovint, més tard ens adonem que els problemes no s’han solucionat amb aquest substitut. Mai no és massa tard per tornar-ho a provar.

Penseu que quasi totes les dones poden donar el pit als seus fills i que tota la llet materna és bona i no aigualida.

Es normal que tingueu dubtes i us sentíeu insegures i amb una gran responsabilitat.

També podeu sentir que la gran dependència del vostre fill us ofega i no podeu ser vosaltres mateixes... Això també ho hem patit nosaltres si voleu en podem parlar.

Una de les coses que més ajuda a aconseguir un alletament exitós, és comunicar les inquietuds a d’altres mares que han passat per la mateixa experiència.

Les nostres reunions:

 

Els temes poden ser:

1.- L'introducció a la lactància.

2.- Postures correctes per alletar.

3.- Creixement del nadó lactant. Com augmentar la llet. Canvis del pit.

4.- Alimentació de la mare durant la lactància. Fàrmacs i lactància.

5.- La tornada al treball. Extracció i congelació de la llet materna. Drets legals.

5.- L'alimentació complementaria. Deslletament.

 

GAMMA és membre de la Federació Catalana de Grups de Suport a la Lactància Materna i és un col·lectiu obert a tothom que en vulguin formar part.

 

 

 

   Bibliografia recomanada

 

Un regalo para toda la vida, Carlos González

 Bésame mucho, Carlos González

Dormir sin lágrimas, Rosa Jové

Mi niño no me come, Carlos González

 

 

 

ENS PODEU TROBAR A...

L'Escorxador de Vilafranca

- Tots ELS DIMARTS a  17.30 h.

-e-mail : pitpenedes@gmail.comg

Gemma Troyano                   677 856 407

Maria Bermejo         000 000 000

Sara Freixedas         000 000 000

 Ambulatori de Sant Sadurní

Cl Gelida, s. n. Te/: 93 818 39 29

-Els DIVENDRES de 15 a 17 h.

Luli Martín                  93 891 29 49

 

A Cantallops  

 Glòria                636587203 

 

 Podeu venir amb el vostre infant
 

 

4       REGLES D'OR PER A UN BON ALLETAMENT

 

1.   Donar el pit a demanda, sempre que el nen en vulgui. No s'ha d'establir un horari rígid. No és cert que s’hagi de mamar cada 3 hores, ni cada 2. Cada nen és diferent.

 

2.   No limitar els minuts en cada pit en les mamades. Hi ha nens que necessiten 10 minuts a cada pit, d’altres 20, d’altres molt més. S’ha de respectar el propi ritme de succió. Quan són grandets, de vegades amb 3 minuts en tenen prou.

 

3.   S’ha de buidar el pit sencer. La primera llet és més aigualida i la del final de la mamada és més greixosa, té més “nata”, si només mama de la primera el nadó no rebrà tot l'aliment que necessita.  

4.   No s’han de netejar els pits ni abans ni després de donar mamar. Això el que fa és ressecar la pell del mugró i pot provocar clivelles. Tampoc no cal posar-se cap crema. El mugró ja segrega la seva pròpia protecció.

 

Què fer quan...

 

Tens dolor als mugrons

 

Generalment, la causa és una mala col.locació del nadó al pit. Se soluciona corregint la postura (trucan’s i t’ajudarem). L'alletament correcte NO és dolorós.

 

Creiem que ja no tenim prou llet

 

Quan el nen creix i li cal més quantitat de llet, el que fa és demanar de mamar més sovint per augmentar la producció de llet. Si li donem el pit amb més freqüència durant un parell de dies, tornarem a tenir tota la llet que el nadó necessita.


 

Heu de tenir en compte que...  

 

No hi ha llets “aigualides” o de poca qualitat. Si el nen no guanya prou pes pot ser  per mamar en mala postura, per gastar les seves energies en el xumet, per tenir-lo esperant tres hores entre mamades, per limitar el temps que mama en cada pit, etc ... però no perquè la llet no sigui “bona”.

  

No s'han de fer servir “tetines”. Si pel que fos (absència de la mare, ingrés en hospitals, etc) haguéssim de donar un líquid, és millor fer-ho amb un got, una cullereta o una xeringa. La tetina pot confondre’l al tornar al pit.

  

Quan els nens prenen només llet materna i a demanda NO necessiten cap altre líquid. Ni aigua (ni en climes tropicals), ni infusions ni sucs (que sí poden ser perillosos per al bebè). Qualsevol altra cosa el que fa és interferir en l'alletament matern.

 

 L'ús del xumet les primeres setmanes pot dificultar l'alletament. El nen que es cansa amb el xumet no mama amb tanta gana.

  

  SABíEU QUE ...?

 El calostre i la llet materna proporcionen una sèrie d'immunitats que protexeigen el nen de moltes malalties. Són petites dosis de "vacuna".

 L'alletament pot prevenir les homorràgies de la dona després del part i afavoreix l’eliminació del greix acumulat durant I'embaràs.

 L'alletament prolongat disminueix el risc de càncer de pit a la mare i de diabetes juvenil i d’alèrgies al nen.

 La llet materna és la millor no només pels nadons petits, sinó també pels nens més grans de 6 mesos, adaptant-se just a les necessitats de creixement.

 Els nens NO es malcrien per agafar-los a coll per consolar-los, ni per donar el pit a demanda. Tot el contrari. El nen que s’acostuma a plorar molt és sempre més ploraner i més insegur.

 

 Alletar és ecològic. No genera residus ni despeses innecessàries.

 

Revisió : octubre 2006

 

 FOTOS

 

GAMMA

Grup d’Ajuda Mútua de Mares Alletants